martedì 18 ottobre 2011

[04.52 ] Eppol Pai Taim aka Apple Pie Time

Ho nel cuore gli Stati uniti e nello specifico New York per una serie di motivi.
Ne sono innamorata da sempre ma quando ci sono andata 2 anni fa mi è entrata completamente nel cuore e mai più ne uscirà. Metti che di un NYese mi sono pure innamorata quest'estate...la fine!
ho provato e riprovato cercando ogni minima possibilità di trasferirmi negli States (leggi STEITS) ma niente da fare...problemi di visto e crisi economica sempre maggiore mi impediscono di realizzare il mio sogno...per ora!
E siccome devo pur ripiegare in qualche modo, come già vi avevo detto, vorrei andare a fare l'aiuto pasticciera (ma potrei pure fare la sguattera) a London City. Quindi sto sperimentando ogni tipo di dolce anglosassone in modo da essere più che pronta a cogliere al volo la mia chance...quando e se mai arriverà!
Essendo autunno e iniziando l'aria a farsi freddina...sento sotto al naso inevitabilmente profumo di mele e cannella...e così...

[04.52 Eppol Pai...la torta di mele all' Amerricans]   (For English scroll down!)

Ingredienti per la pasta:
50 ml circa di Acqua ghiacciata
150 gr burro
300 gr farina 00
1 pizzico di sale
30 gr zucchero
Ingredienti per la farcia:
1 cucchiaino di cannella
1 cucchiaino di farina
1 pizzico di sale
1 buccia di limone (+ il suo succo)
1 kg di mele granny Smith
100 gr di zucchero

Preparazione:
Mettere in una ciotola la farina, il pizzico di sale  e il burro e impastare. Aggiungere l'acqua ghiacciata e continuare ad impastare fino ad ottenere una palla omogenea non troppo friabile. Avvolgere l'impasto fatto a palla nella pellicola e farlo riposare in frigo per almeno 1 ora.
Intanto sbucciare e tagliare a fettine le mele e metterle in un recipiente insieme alla cannella, la buccia di limone, il succo lo zucchero, il sale e la farina setacciata. Mescolare tutto prestando attenzione a non rompere le mele.
Quando la pasta sarà pronta stenderne metà in uno stampo per crostate da 25 cm circa. Riempire con il composto di mele e usare l'altra metà dell'impasto per ricoprire il tutto. Fare dei buchini sulla parte superiore in modo che non si formi la condensa.
Con la pasta in eccesso potete fare delle decorazioni sulla torta. Infornare per 20 minuti a 200°, poi per altri 20 minuti a 180° e infine per altri 20 minuti a 170°.
Una volta cotta la torta spegnete il forno, spennellate un uovo sulla superficie e cospargete di zucchero. Lasciar raffreddare nel forno.
(In alternativa anche lo zucchero a velo va benissimo anzi forse meglio!)



American Apple Pie

Ingredients for the pie crust:
300 grams all-purpose flour

1 teaspoon salt
30 grams granulated white sugar
150 grams unsalted butter, chilled
50/60 ml ice water
Apple Filling:
1 kg apples Granny Smith, peeled, cored, and sliced 1/4 inch thick

50 grams granulated white sugar
55 grams light brown sugar
1 tablespoon lemon juice
1 teaspoon ground cinnamon
1/4 teaspoon salt
1 tablespoon flour

Preparation:
Pie Crust: In a food processor, place the flour, salt, and sugar and process until combined. Add the butter and process until the mixture resembles coarse meal (about 15 seconds).
Pour 1/4 cup (60 ml) water in a slow, steady stream, through the feed tube until the dough just holds together when pinched. If necessary, add more water. Do not process more than 30 seconds.
Turn the dough onto your work surface and gather into a ball. Divide the dough in half, flattening each half into a disk, cover with plastic wrap, and refrigerate for about one hour before using.
After the dough has chilled sufficiently, remove one portion of the dough from the fridge and place it on a lightly floured surface. Roll the pastry into a 30cm circle. Fold the dough in half and gently transfer to a 9 inch (23 cm) pie pan. Brush off any excess flour and trim the edges of the pastry to fit the pie pan. Cover with plastic wrap and place in the refrigerator.

Then remove the second round of pastry and roll it into a 12 inch (30 cm) circle. Transfer to a parchment lined baking sheet, cover with plastic wrap, and place in the refrigerator.
Make the Apple Filling: In a large bowl combine the sliced apples with the sugars, lemon juice, ground cinnamon and salt. Let sit at room temperature for at least 30 minutes or up to three hours. 

Meanwhile, remove the top pastry crust from the refrigerator and let it sit at room temperature for about 10 minutes so it has time to soften. Pour the apples and their syrup into the chilled pie crust. Moisten the edges of the pie shell with a little water and then place the top crust over the apples. Tuck any excess pastry under the bottom crust and then crimp the edges using your fingers or a fork. Using a sharp knife, make five- 2-inch (5 cm) slits from the center of the pie out towards the edge of the pie to allow the steam to escape. Cover the pie with plastic wrap and place in the refrigerator to chill the pastry while you preheat the oven.
Preheat the oven to 425 degrees F (220 degrees C). Place the oven rack at the lowest level and place a baking stone or baking sheet on the rack before preheating the oven. Place a piece of aluminum foil on the stone (or pan) to catch any apple juices. Set the pie on the stone or pan and bake for about 45 to 55 minutes or until the juices start to bubble through the slits and the apples feel tender (not mushy) when a toothpick or sharp knife is inserted through one of the slits. Make sure to cover the edges of the pie with a foil ring to prevent over browning after about 30 minutes. Remove the pie from the oven and place on a wire rack to cool for about 3-4 hours before cutting. Serve warm or at room temperature with vanilla ice cream or softly whipped cream. Store at room temperature for 2 to 3 days

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